Beleidsplan

1. Voorwoord 

Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Tussenstaphuis. Omdat de Stichting nog in opstartfase zit heeft beleidsplan betrekking op het jaar 2019 en 2020.

Stichting Tussenstaphuis is opgericht op 11 juli  2017 te Eibergen (Statutaire zetel) en is haar eerst locatie gaan starten op 1 juli 2018. Ons streven is jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar (al dan niet met een beperking in het autistisch spectrum, AD(H)D te begeleiden naar zelfstandig wonen. Met als focus het aanleren van woonvaardigheden, dagstructuur, opleiding en werk, het opbouwen van een eigen sociaal netwerk en het goed functioneren binnen de maatschappelijke omgeving.

In 2019 heeft de Stichting de ANBI status verkregen.Het schrijven van een beleidsplan is ook noodzakelijk voor het behouden van de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Bij het opstellen dan dit beleidsplan is met de eisen van de ANBI rekening gehouden. Een ANBI status heeft als voordeel dat organisaties en particulieren hun giften af kunnen trekken van de belasting en de stichting wordt gevrijwaard van het betalen van belasting over giften en schenkingen. 

Dit plan geeft inzicht in:

 • Missie, visie, ambitie en doelstellingen van de stichting 

• Werkzaamheden (projecten) van de stichting 

• Financiën

 • De manier waarop de Stichting geld werft

 • Het beheer van vermogen van de stichting 

• De besteding van het vermogen van de stichting 

• Het functioneren van het bestuur van Stichting Tussenstaphuis.

Voorzitter

Ries de Jong

2. Algemene gegevens en bestuur 

Algemene gegevens 

 

Statutaire naam : Stichting Tussenstaphuis

Organisatie type : Stichting 

Opgericht : juli  2017

 

KvK nummer: 69285209

Banknummer (IBAN) : NL73RABO0323123104

Fiscaal nummer (RSIN): 857816457

 

Bezoekadres : Nieuwstraat 43

Postcode en Plaats: 7151 CD Eibergen

Telefoonnummer : 0545-224108

Website : www.tussenstaphuis.nl

Email: info@tussenstaphuis.nl

 

Werkgebied : Gemeente Berkelland

Doelgroep(en) : Jong volwassenen tussen de 18 en 23 jaar (al 

dan niet) met een beperking in het autistisch 

spectrum , AD(H)D, etc die (nog)niet in staat 

zijn zelfstandig te kunnen wonen zonder 

begeleiding

 

Bestuur 

 

Naam : M.A. de Jong

Geboortedatum : 20-11-1958

Titel : Voorzitter 

Bevoegdheid : Gezamenlijk bevoegd  

(met andere bestuurders)

 

Naam : F.H.H. Wessels

Geboortedatum : 23-12-1944 

Titel : Penningmeester 

Bevoegdheid : Gezamenlijk bevoegd

(met andere bestuurders)

Naam : J.E. Bol 

Geboortedatum : 07-04-1985

Titel : Secretaris 

Bevoegdheid : Gezamenlijk bevoegd

(met andere bestuurders)

 

Naam: H.J. ten Berge

Geboortedatum: 10-01-1974

Titel: Algemeen lid

 

3. Missie, visie en ambitie 

Onze missie 

Stichting Tussenstaphuis is er om jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar ( al dan niet met een beperking in het autistisch spectrum, AD(H)D, etc, met de juiste begeleiding te ondersteunen op weg naar zelfstandigheid en zelfstandig wonen.

Onze visie 

Iedere jongvolwassene die in het Tussenstaphuis komt wonen, is een individu met zijn eigen wensen, eigen doelen, competenties en netwerk. We bieden daarom geen vast programma aan waar een jongvolwassene doorheen loopt maar bieden zorg op maat. We stimuleren de jongvolwassene om zo zelfstandig mogelijk te leven en wij geven daarbij praktijk ondersteunende begeleiding.

  

Het behandel-, begeleiding- en trainingstraject is flexibel, omdat er altijd gekeken wordt naar de individuele mogelijkheden, doelen en behoeften van de jongvolwassene. Het kan zijn dat een jongvolwassene een andere trainingssituatie nodig heeft, of in een veel korter traject tot zelfstandigheid kan komen.

Onze ambitie 

De missie en ambitie van de Stichting is, om zo veel mogelijk jongvolwassenen in de gemeente Berkelland die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen onze ondersteuning aan te bieden. 

Korte termijn ambitie 

Op juli 2018 zijn we gestart met de locatie in Eibergen. Onze eerste focus is nu gefaseerd jongvolwassene in het Tussenstaphuis laten wonen met als ambitie dat aan het einde van het jaar 2019 het Tussenstaphuis heeft 7 bewoners heeft en dat halverwege het jaar 2020 de maximale bezetting van 9 bewoners is behaald.

4. Doelstellingen 

Doelstelling 

Wij streven er naar om in 2019 en 2020 de volgende doelstellingen te behalen:

  1. Het bieden van begeleiding en ondersteuning van 9 jongvolwassenen in het Tussenstaphuis
  2. De naamsbekendheid te vergroten bij sociale partners die om de jongvolwassenen, woonachtig in het Tussenstaphuis, staan. ( Voorbeelden zijn consulenten gemeenten Berkelland en Doetinchem, Wijkagent, Sociale Dienst Oost Achterhoek,Iriszorg, Tactus, etc) zodat het vangnet om de jongeren vergroot wordt.
  3. Contacten met de buurt te onderhouden 
  4. Het Tussenstaphuis gaat zich minimaal 2x per jaar inzetten voor maatschappelijk betrokken activiteiten

Bereiken doel 1: Het bieden van begeleiding en ondersteuning van 9 jongvolwassenen in het Tussenstaphuis.

Ons doel proberen we te bereiken door diverse strategieën in te zetten en nauw samen te werken met andere organisaties/instellingen die om de jongvolwassenen heen staan. 

De strategieën die we in kunnen zetten zijn:

 

1) Methodes die we hierbij o.a. kunnen gebruiken zijn:

  • Geef me de 5 (Colette de Bruin)
  • SoVa training
  • Driehoeksmethode (Het idee van de driehoek helpt professionals om de waarde van de familie voor de cliënt te herkennen en te erkennen. Alle drie de punten van de driehoek zijn even waardevol. Als dat wordt erkend, komt dat de kwaliteit van de zorg en van het leven van de jongere ten goede)
  • NLP
  • Matrixmethode
  • Enneagrammen

2) Fase systeem:

Als rode draad gebruiken we hiervoor een fase systeem met een duur van ongeveer 3 jaar.

Het fase systeem bestaat uit 4 fases waarin we per fase bekijken wat een jongvolwassene al goed kan, waar hij/zij nog hulp nodig heeft en waar verbeterpunten liggen. Omdat elke jongvolwassene zich anders ontwikkelt zullen de fases er voor iedereen anders uit zien. De leerdoelen zullen elke 2 weken besproken worden met de begeleiding. Er wordt dan gekeken naar het initiatief van de jongvolwassene en wat hij/zij al kan. Aan de hand hiervan wordt bekeken hoe de jongvolwassene het doel kan behalen. Dit kan zijn door middel van training maar bijvoorbeeld ook door het inzetten van het netwerk en/of buddy’s. 

 

3) Groepsbegeleiding:

Naast individuele begeleiding geven we ook groepsbegeleiding. Deze is vooral gericht op:

- Sociale vaardigheden aanleren

- Normen en waarden leren

- Leren samenwerken

- Probleemsituaties oplossen

- Inzicht in de ander krijgen

- Contacten leggen en onderhouden

 

In het Tussenstaphuis zullen de jongvolwassenen onderling herkenning en erkenning vinden en zal er een gevoel van veiligheid ontstaan. Binnen deze veiligheid zullen zij van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen ondersteunen en zal de sociale controle zijn werk doen.

 

De groepsbegeleiding zal wisselend plaatsvinden. Hierbij valt te denken aan groepsgesprekken tijdens het koken en avondeten, maar ook door middel van activiteiten, sport en spel.

Bereiken doel 2: De naamsbekendheid te vergroten bij sociale partners die om de jongvolwassenen woonachtig in het Tussenstaphuis, staan. ( Voorbeelden zijn consulenten gemeenten Berkelland en Doetinchem, Wijkagent, Sociale Dienst Oost Achterhoek,Iriszorg, Tactus, etc) zodat het vangnet om de jongeren vergroot wordt.

Dit doel willen we bereiken door:

  • Consulenten van de gemeenten, sociale dienst, begeleiders van zorginstellingen uitnodigen voor een kennismakingsgesprek in Tussenstaphuis.
  • 2 x per jaar met beleidsmakers WMO van de gemeente Berkelland voortgangsgesprek over het Tussenstaphuis
  • Opendeur beleid voor de wijkagent. Wat wil zeggen dat hij 3 tot 4 keer per jaar en indien nodig vaker aanbelt om onder het genot van een kop koffie te horen hoe het reilt en zeilt met de jongvolwassenen  in het Tussenstaphuis,wat er onder de jongeren en hun vrienden speelt rondom zaken die ook een signalerende functie kunnen hebben voor meerdere jongvolwassenen in gemeente Berkelland,etc

Bereiken doel 3: Contacten met de buurt te onderhouden 

 

Dit doel willen bereiken door:

  • 2 x per jaar de buurt uitnodigen voor een koffiemoment waarbij buurt in gesprek kan komen met de bewoners en bewoners kunnen leren hoe om te gaan met een buurt ( met oudere mensen)
  • Op moment van ziekte, overlijden, geboorte een kaart te sturen en/of de buurman/ buurvrouw kort bezoeken.Is er bij overlijden een mogelijkheid tot condoleren zal de locatiemanager eventueel met een bestuurslid daar naar toe gaan.
  • Met kerst een kaart sturen

Het bereiken van doel 4: minimaal 2x per jaar deelnemen aan een sociaal maatschappelijke activiteit ( landelijk of lokaal georganiseerd)

Dit doel willen bereiken door:

  • Aansluiten bij activiteiten die bijv Berkelland of Landelijk breed worden gedragen. Voorbeelden hiervan zijn nationale ouderendag, nationale burendag, Berkellandse Uitdaging
  • Aanbieden van hulp bij organisaties die extra handen kunnen gebruiken
  • Buurtgebonden activiteiten uitvoeren te denken aan boodschappen doen voor een zieke buurtbewoner, sneeuwruimen van stoepen bij oudere buurtbewoners, etc.

5. Doelgroep en betrokkenheid doelgroep 

Beschrijving doelgroep 

Jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar (al dan niet met een beperking in het autistisch spectrum, AD(H)D, etc) die niet in staat zijn zelfstandig te kunnen wonen zonder begeleiding.

De voorwaarden om in het Tussenstaphuis te wonen zijn:

  • IQ van minimaal 80 op hoger
  • Gemotiveerd zijn om op zichzelf te willen wonen
  • Zelfstandig op kunnen staan
  • Een vorm van dagbesteding hebben 
  • ‘s Nachts zonder begeleiding in het huis kunnen verblijven
  • Zorg dragen voor eigen hygiëne
  • Zelfstandig eventuele medicatie kunnen beheren

Daarnaast moet de jongvolwassene een eigen inkomen hebben om de huur, borg,verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. De inkomsten kunnen afkomstig zijn uit werk, studiefinanciering, een uitkering of bijdrage van ouders.

Betrokkenheid bij de doelgroep 

Stichting Tussenstaphuis vindt het belangrijk de doelgroep die zij begeleidt meer zichtbaar wordt in de maatschappij rondom deze jongvolwassenen. Daarnaast vindt het Tussenstaphuis het belangrijk dat de jongvolwassenen beter kunnen aansluiten door zelf meer begrip voor hun omgeving te krijgen.

Jongeren onderling: In het Tussenstaphuis zullen de jongvolwassenen onderling herkenning en erkenning vinden en zal er een gevoel van veiligheid ontstaan. Binnen deze veiligheid zullen zij van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen ondersteunen en zal de sociale controle zijn werk doen. Dit zal hen helpen om te leren hoe zij zich in de maatschappij staande kunnen houden en welk aandeel zij zelf hebben in situaties die zich voor doen.

Ouders: Ouders zijn en blijven mantelzorgers tijdens het wonen in het Tussenstaphuis maar zeker als de jongvolwassene zelfstandig gaat wonen. Daarom zijn ouders altijd welkom om even “gezellig aan te waaien”, kunnen jongeren altijd op bezoek gaan bij hun ouders. Daarnaast is er 3 maandelijks een evaluatie met de jongvolwassene, zijn/haar ouders en begeleiding van Tussenstaphuis.

Overige familie/vrienden: Ook zij zijn van harte welkom in het Tussenstaphuis. Mocht een jongvolwassene een relatie hebben dan kan in overleg hij of zij in het Tussenstaphuis overnachten of kan de jongvolwassene naar vriend of vriendin om daar te slapen.

Leerkrachten, Werkgevers; Communicatie de jongvolwassene en zijn of haar leerkracht/werkgever is vaak een struikelblok en dat geeft veel spanningen en onbegrip onderling. Begeleiding van het Tussenstaphuis kan hierbij ondersteunen door als een soort van “tolk” zich op te stellen en te helpen situaties van beide kanten inzichtelijk te maken.

Buurt: 2 x per jaar de buurt uitnodigen voor een koffiemoment waarbij buurt in gesprek kan komen met de jongeren en jongeren kunnen leren hoe om te gaan met een buurt ((met oudere mensen)

Samenwerking zorginstanties: Samenwerking om zo met elkaar meer begrip te creëren voor een doelgroep die over het algemeen in de maatschappij heel onzichtbaar is, is de enige mogelijkheid om dit te bereiken. Omdat wij de jongvolwassene dagelijks zien, kunnen we met elkaar de jongeren met alle kennis en kunde die er is beter ondersteunen, begrijpen en zien.

Vrienden van het Tussenstaphuis: In de periode voordat het Tussenstaphuis van start ging heeft de oprichtster van het Tussenstaphuis veel aan acquisitie gedaan. Door de vele gesprekken die zij gevoerd heeft, de aandacht die er via social media is gevraagd voor het Tussenstaphuis is er een grote groep mensen om het Tussenstaphuis heen gaan staan die ieder op een hun eigen manier een steentje heeft bijgedragen aan de realisatie van het Tussenstaphuis. Zij zijn de mensen die weer andere mensen kunnen vertellen over het Tussenstaphuis en de jongvolwassene die in het Tussenstaphuis wonen. Nu het Tussenstaphuis gerealiseerd is wordt social media vooral gebruikt om sociaal betrokken en maatschappelijke projecten te tonen. Ook zal Social Media gebruikt worden om algemene zaken te delen (bijvoorbeeld als we inboedel zoeken of er nieuwe ontwikkelingen zijn)

6. Vrijwilligers

Binnen Stichting Tussenstaphuis zijn een aantal vrijwilligers werkzaam. De werkzaamheden die zij verrichten zijn divers. Zo bestaat het bestuur uit vrijwilligers, is er een technisch medewerker op vrijwillige basis werkzaam en heeft de Stichting 1 van de vrijwilligers met een Wajong uitkering de mogelijkheid geboden te reïntegreren en haar kennis en kunde als zorginhoudelijke medewerker in te zetten.

 

Stichting Tussenstaphuis wil meer mensen (al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt) een mogelijkheid bieden om werkervaring op te doen. Dit kan zijn op basis van vrijwilligerswerk, werkervaringsplekken, etc.

 

Daarnaast wil het Tussenstaphuis scholieren en studenten stages aanbieden.

 

De taken kunnen zijn:

  • Onder begeleiding jongvolwassene begeleiden ( stagiaires van HBO opleidingen) 
  • Technische of facilitaire dienstverlening (dit zal vooral als werkervaringsplekken en stages ingevuld worden)
  • Ondersteunen bij huishoudelijke taken die de jongvolwassenen moeten leren, te denken aan koken, budgetbeheer, etc.

Naast dit alles zal de Stichting de jongvolwassenen die in het Tussenstaphuis wonen stimuleren om zich voor andere mensen in te zetten.

 

Dit doen we onder andere door:

  • Jongvolwassenen te vragen hun kleding die zij niet meer dragen beschikbaar te stellen voor de kledingbank
  • Buurtbewoners die even komen aanwaaien een kop koffie aan te bieden
  • Buurtbewoners die hulp nodig hebben, helpen
  • Meegaan naar bijeenkomsten waar Stichting Tussenstaphuis zich kan presenteren en daar hun verhaal doen of andere jongvolwassenen informeren over hoe zij het wonen in het Tussenstaphuis ervaren
  • Deelnemen aan activiteiten die Stichting Tussenstaphuis (mede)organiseert. Deelnemen is dan in de breedste zin van het woord van helpen bij de voorbereidingen tot het meehelpen tijdens de activiteiten

7. Financiële prognose 2019 en 2020 

Om de doelen van Stichting Tussenstaphuis te realiseren is vermogen nodig. Er wordt uitgegaan van baten en lasten, om de prognose inzichtelijk te maken. Zie hiervoor de bijlage exploitatie begroting dd 03-05-2018.

 

Het bestuur ontvangt geen beloning voor zijn werkzaamheden.

 

Vrijwilligers kunnen een vergoeding ontvangen. De vergoeding zal per uur, per maand als per jaar niet hoger zijn dan de genoemde bedragen zoals die jaarlijks wettelijk worden vastgesteld.

 

8. De manier waarop de Stichting geld werft  

De stichting wil dit geld binnen krijgen door: donaties, giften, legaten, filantropie, subsidies, bijdrage van activiteiten, fondsenwerving. 

 

De werving van geld gebeurt op een kleinschalige maar effectieve, directe manier zoals tijdens contacten met relaties, zowel privé als zakelijk. De bestaande contacten met donateurs, organisaties en samenwerkingspartners actief, onderhouden en daarnaast het werven van nieuwe contacten/relaties en donateurs. Dit kan bijvoorbeeld middels brieven, telefonisch, het inzetten van multimedia en social media. Het voeren van acties voor het verkrijgen van financiële middelen. Dit kan door persoonlijke initiatieven van mensen of organisaties. 

 

Onderstaand noemen wij kort welke soorten bijdragen er zijn:

  • Donateurschap: eenrichtingsverkeer. Geld geven aan een goed doel geeft een goedgevoel! 
  • Giften: eenrichtingsverkeer. Geld geven aan een goed doel geeft een goed gevoel 
  • Subsidies: financiële bijdrage van de overheid vaak bedoeld voor het mogelijk maken of in stand houden van bepaalde activiteiten en voorzieningen, onder bepaalde voorwaarden.
  • Fondsenwerving: werven van donaties, alle vormen van werving van aanvullende middelen. 
  • Legaten (aanvaardbaar alleen na boedelbeschrijving nalatenschap) De stichting heeft geen winstoogmerk en is afhankelijk van bijdragen van anderen

De stichting heeft geen winstoogmerk en is afhankelijk van bijdragen van anderen.

 

9. Het beheer en de besteding van het vermogen 

Stichting Tussenstaphuis moet  een administratie uitvoeren. Dit hebben we uit handen gegegeven aan Timmermans en Partner een administratief en belasting advieskantoor.

 

Uit deze administratie moet blijken:

  • Welke bedragen er aan onkostenvergoeding en vacatiegelden zijn betaald, welke bedragen zijn uitgegeven aan het werven van geld en het beheer van de instelling. Dat geldt ook voor alle andere kosten, wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de instelling is.
  • De ontvangen gelden, worden aangewend ten behoeve van de uitvoering van de doelstelling van de Stichting.
  • Aan het einde van het boekjaar (dat loopt van 1 januari van een jaar tot met 31 december van het jaar daaropvolgend) wordt door het administratiekantoor de boeken afgesloten. Daaruit worden de jaarstukken opgesteld bestaande uit, de winst- en verliesrekening, de jaarrekening, de balans, een staat van baten en lasten over het betreffende boekjaar opgesteld. Het bestuur beoordeelt en controleert de stukken en keurt de stukken goed middels een ondertekening en dechargeert de penningmeester. Na de goedkeuring wordt een overzicht hiervan gepubliceerd op de website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2021
jaaroverzicht 2021.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB
Download
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2020.pdf
Adobe Acrobat document 322.0 KB
Download
Verslag uitgeoefende activiteiten 2020
Verslag uitgeoefende activiteiten 2020
Verslag uitgeoefende activiteiten 2020.p
Adobe Acrobat document 61.9 KB
Download
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2019
Tussenstaphuis_2019 (1).pdf
Adobe Acrobat document 38.0 KB
Download
Verslag uitgeoefende activiteiten 2019
Verslag uitgeoefende activiteiten 2019
Verslag uitgevoefende activiteiten 2019.
Adobe Acrobat document 61.8 KB
Download
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2018
Fin jaarverslagTussenstaphuis_2018.pdf
Adobe Acrobat document 32.1 KB
Download
explotatie begroting dd 03-05-2018.pdf
Adobe Acrobat document 98.1 KB