Doelgroep
Jongvolwassenen tussen de 17 en 23 jaar die
nog niet in staat zijn zelfstandig te kunnen wonen
zonder begeleiding.
Voorwaarden
Contra indicaties
Daarnaast moet de jongvolwassene een eigen inkomen hebben om de huur, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. De inkomsten kunnen afkomstig zijn uit werk, studiefinanciering, een uitkering of bijdrage van de ouders. De jongvolwassenen worden begeleid bij zaken als woonvaardigheden, dagstructuur, daginvulling, opleiding en werk, het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. Dit alles om zichzelf staande te kunnen houden in de maatschappij. De benodigde zorguren worden verworven via verschillende indicaties vanuit gemeenten en zorgverzekering
Visie
Iedere jongvolwassene die in het Tussenstaphuis komt wonen, is een individu met zijn eigen wensen, competenties en netwerk.
We bieden daarom geen vast programma aan waar een jongvolwassene doorheen loopt maar bieden zorg op maat.
We stimuleren de jongvolwassenen om zo zelfstandig mogelijk te leven en wij geven daarbij praktijk ondersteunende begeleiding.
Het begeleidingstraject is flexibel, omdat er altijd gekeken wordt naar de individuele mogelijkheden en behoeften van de jongvolwassene.
Fasesysteem
Als rode draad gebruiken we hiervoor een fasesysteem met een duur van ongeveer 2,5 jaar.
Het fasesysteem bestaat uit 4 fases waarin we per fase bekijken wat een jongvolwassene al goed kan, waar hij/zij nog hulp nodig heeft en waar ontwikkelingspunten liggen.
Omdat elke jongvolwassene zich anders ontwikkelt, zullen de fases er voor iedereen anders uitzien.
Aan de hand hiervan wordt bekeken hoe de jongvolwassene zelf de regie kan nemen om zijn doelen te behalen. Deze zullen in de 6-8 wekelijkse evaluatie met ouders, jongvolwassene en begeleiding besproken worden.
Groeps-begeleiding
Naast individuele begeleiding geven we ook groepsbegeleiding. Deze is vooral gericht op:
De groepsbegeleiding wordt op verschillende manieren ingezet.